Häckklippning

Hjälp med häckklippning

Det beror så klart på vilken växt som häcken består av. De flesta lövhäckar tål att beskäras både tidigt på våren och på hösten med några undantag. Vårblommande häckar vore synd att klippa på våren, då blomningen försvinner. Vänta hellre till efter midsommar. På sensommaren under JAS (juli, augusti och september) kan många formklippta lövhäckar behöva putsas ännu en gång om man klippt dem på våren. Särskilt om tillväxten varit god och man är noga med formen.

 

JAS är en bra tid för att underhålla sina häckar och formklippta buskar, speciellt för så kallade "blödare" – växter som savar för mycket om man beskär dem på våren.En tumregel är att det är bättre att klippa häckar lite och ofta, så att de blir täta och behåller formen, speciellt om det är unga häckar. Vissa häckväxter går inte att beskära grovt och föryngra, för de bryter inte nya skott på gammal ved. Se listan nedan över när det är dags för de vanligaste häckväxterna att klippas.

 

Häckar av barrväxter som tuja, idegran och gran klipper man på hösten när tillväxten har stannat av. Barrväxter ska man beskära antingen före eller efter vegetationsperioden, alltså medan de vilar. En tumregel är att det är bättre att klippa häckar lite och ofta, så att de blir täta och behåller formen, speciellt om det är unga häckar. Vissa häckväxter går inte att beskära grovt och föryngra, för de bryter inte nya skott på gammal ved.

Häckklippning

Hur hög är din häck?

Behöver du även hjälp med?